Fortsatt kamp mot elak lukt.

Det är då självaste fan vad huset bråkar med mig. Var på tjänsteresa och var hemifrån i 2,5 dygn nu i veckan. Dvs ingen mekanisk ventilation i huset och ingen ”manuell” ventilation i form av att man öppnar/stänger dörrar mm. Direkt när jag kom hem så slog lukten emot mig. Gick runt lite i kåken, men lukten minskade (dvs hjärnan och näsan vande sig) och efter någon timme hade jag svårt att känna den alls. Redan efter någon minut var lukten halverad mot för när jag öppnade ytterdörren först. Det luktar dock inte mögel, däremot kan det absolut vara någon utfällning från behandlat virke någonstans. Det är en väldigt tung lukt, nästan lite syrlig, frän. Instinkten säger mig att det är något som är blött eller har varit fuktigt.

Jag kommer ha plockat ner hela förbannade huset i molekyler, men jag ger mig inte. Det svåra är bara att veta var tusan jag har smittokällan nu. Jag har flera tänkbara scenarion och jag kommer under 2013 att gå igenom vart och ett av dem.

Scenario 1 – Entrén. När jag flyttade in hit och innan jag upptäckte att huset hade mögelproblem (numera åtgärdat) så började jag renovera den lilla entréhallen, bland annat en gammal korkmatta som luktade skunk. Jag visste då inte att huset var sjukt utan satte renoveringsgips på de gamla väggarna. Entrén kommer jag att riva fullständigt, med början i vinter/vår. Möjliga smittkällor här kan vara luftvärmepumpen som har en genomföring genom väggen mellan ute- och inneaggregat. Kondenserar den inuti väggen så blir det problem. Annan möjlig smittkälla är taket ovanpå entrén. Jag har inte kommit åt att inspektera den lilla minivinden, så jag kommer såga upp ett hål och ta en titt. Den mest troliga smittkällan är dock ytterdörren. Det är en gammal dörr där dörrkarmen ser ut att vara oljad, men den kan också vara behandlad med något liknande cuprinol. Det finns ingen dropplåt utanför och inget tak utanför entrén, så minsta lilla det blåser/regnar i sidled så blir dörrkarmen blöt. Likaså när folk kommer med skor med snö på mm. Jag tror att detta är boven jag söker och att syllen under dörrkarmen är angripen med. Yttertrappan är nämligen inbyggd in i huset med (heldiotiskt!). Tyvärr behöver jag varmare klimat för att kunna bryta upp allt, men 2013 så blåser jag skiten.

Scenario 2 – Badrummet. ”Nyrenoverat” sa förra ägaren och att det var bekostad av staten eftersom det var handikappanpassat, men han hade inga papper kvar på det. Troligt. Det är bakfall på golvet och trälister uppsatta över våtrumsmattan på väggarna. Här har jag garanterat fuktangrepp, om inte mögel (ännu), så riktigt toklängtar jag tills jag får blåsa badrummet. Håller ekonomin så sker detta slutet av sommaren 2013. Ska budgetera för det i vinter och se vad det landar på om jag åker till Polen och handlar badrumsmöbler + kakel/klinker.

Scenario 3 – Tvättstugan. Källaren känns dock rätt så OK med tanke på att den är blåst, men i tvättstugan finns en del trä som är byggt direkt mot betongväggarna. Det måste bara vara fukt där, så det kommer jag att riva 2013 oavsett. Idiotbygge.

Scenario 4 – Tak och vind. Jag kan ha något dolt på taket och vinden. Nu såg ju garagetaket kopiöst bra ut, men jag vet inte om boningshuset är lika fint under takpannorna. Början av våren/sommaren så ryker skiten, men här kommer jag att behöva hjälp av 2-3 eldsjälar åtminstone en dag (pappningsdagen). Jag ska upp och inspektera vinden igen någon dag nu och se så att allt verkar torrt och ok.

Oavsett vilket så vet jag att slutet av 2013 så kommer jag att ha ett helfriskt och fräscht hus. Jag har självförtroende nu efter mina två första renoveringsår i kåken. Inget kan stoppa mig.

Redan eliminerade luktkällor sedan inflyttning:

 • golvbrunnen i duschen, inte rengjord på flera år, vad som var i den vill jag inte ens veta
 • korkmatta i entrén, luktade hundpiss + att limmet under inte var speciellt väldoftande
 • 5kvm svartmögelhärd i golv/väggar mellan kök/sovrum pga läckande vattenledningsskarv, dold under ett köksskåp (ajabaja!)
 • en bidé i badrummet där silikonet inte var helt tätt nertill gjorde att duschvatten hade sipprat in under och blev en bakteriehärd
 • samt övrigt gammalt material, ytskikt mm som jag slängt ut
Annonser

3 Responses to Fortsatt kamp mot elak lukt.

 1. A says:

  Eftersom du kände det på en gång du kom hem gissar jag på entren.
  Hade det varit tvättstugan tror jag det hade märkts först när du hade gått ner dit. Samma sak med badrummet.
  För det var väl inget så enkelt som att du hade glömt att gå ut med soporna eller tömma Sunes låda? 😉

  • Haha näh, det är en sötaktig, frän lukt som påminner starkt som behandlat trä som har blivit fuktigt och fäller ut elak lukt. Däremot luktar det så pass mycket att lukten nog finns i hela kåken. Nästa gång jag åker iväg 2 dygn så vill jag ta källarentrén in och se om jag känner samma sak där. Kruxet är ju att jag hinner knappt in i kåken innan hjärnan stänger ner näsan.

   • Jenny says:

    Du får bjuda hem lite folk istället 🙂 (som inte är vana vid lukten) och sen släppa in dem på olika ställen i huset 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: