Graf eller Graaf?

Skulle googla fram en bild på en graf att nyttja till denna bloggpost, men var lite nyvaken och råkade skriva dit ett a för mycket och klickade på bildsök. Åh herrejävlar. Bra start på morgonen, tack Hannah och Magdalena!

Det jag skulle skriva om var egentligen vilken fantastisk insikt man kan få i sin privatekonomi om man lägger ner lite tid. Jag har inte haft koll på min ekonomi alls egentligen sedan i våras, inte i detalj i varje fall. Jag upplevde dock att pengarna började sina lite nu på sistone, mindre pengar över från lönen och en känsla av att jag slösar på något!? Tog fram mitt gamla budgetark i excel igår och hade som lördagskvällsnöje att sitta och kopiera in alla transaktioner som skett från kreditkort mm.

Jag handlar sedan tidigare allt på kreditkort – men utan att nyttja räntebärande kredit. När lönen kommer in på kontot så ser jag till att det finns täckning för bolån mm, resten för jag direkt över till mitt transaktionssparkonto med relativt hög sparränta (fria uttag osv). Där får jag direkt ränta tickandes på pengarna, vilket jag inte får på ett vanligt lönekonto. Sedan handlar jag allt med ett kreditkort under månaden som kommer. Det kommer en faktura efter brytdatum och som jag har en månad på mig att betala. Inga avgifter, ingen ränta (så länge jag betalar verkligen allt jag konsumerat). Detta sätt gör att jag hela tiden har en hög ränta på min löneintäkt, jag får en enda faktura att betala med samtliga inköp jag gjort och jag kan med lätthet bokföra den i mitt excelark för personlig budget.

I mitt excelark styckar jag upp fakturan på olika områden. Tandläkare, apotek, friskvård/hälsa, husdjur, fordon, drivmedel, alkohol, livsmedelsbutiker, restaurang etc etc. Vad ger då detta?

Jo jag får se vad olika områden faktiskt kostar mig per år, totalt. Jag kan se hur mycket jag handlar kläder för på ett år. Eller vad äga ett husdjur kostar. Jag ser också olika trender och det var det jag ville kolla igår. Vad har hänt med min ekonomi?! Efter att ha fyllt i juli/augusti/septembers transaktioner och sorterat upp allt så kunde jag se att i augusti handlade jag i matbutiker för 2500 kr! Nästan tusen kronor upp mot för en normal månad. Det var också då jag dateade en tjej och fixade lite middagar och handlade hem extra mat. Tjejer/kvinnor är alltså ett svart hål i plånboken, ha ha…

.. men det var nog inte det som var mest uppseendeväckande, utan att jag under september månad käkat så in åt h-e mycket ute på restaurang (inkl skräpmat alltså). Likaså har nöjenskontot för ”onödiga roliga utgifter” dragit iväg fullständigt. Genom min sammanställning nu så ser jag var jag behöver göra lite justeringar. Siktar på att i november månad få loss ca 3000 kr mer att leva för vilket jag med lätthet kommer få med fler matlådor, helvit månad utan vinkvällar eller annat samt mindre restaurangkäk och mindre okynneskörningar med bilen till/från butiker. I september hade jag 18 olika inköp av mat. Det innebär 18 olika resor till/från affären. Kan jag handla mat 4 ggr istället/mån så har jag gjort en trevlig besparing på över en tusenlapp på ett år. Ta kontroll över er ekonomi gott folk!

Annonser

8 Responses to Graf eller Graaf?

 1. Jenny says:

  Handlar du verkligen bara mat i matbutiken? Jag handlar på stormarknad och med alla deras avdelningar så blir det allt från verktyg, växter, biltillbehör till kläder&skor och dessutom all mat… Hur sorterar du sånt?

  • Jag handlar kläder 1 ggn om året, kanske 2 och köper då det jag behöver typ.. hatar att shoppa kläder. Verktyg blir det mer om jag kommer på att jag behöver något, annars har jag lugnat mig lite med inköpen av det nu. Växter o sådant köper jag inte heller längre, det mesta av ekonomin har gått till byggmaterial och mat.

   • Jenny says:

    Fast det låter som du handlar allt på olika ställen, och då är det ju inga problem att sortera 😛 Jag var mer ute efter hur du splittade sånt som handlades i samma butik men som tillhör olika ”konton”.

   • Jahaaaa, du menade så. Ah, det problemet har jag inte, jag handlar med samma kort, men på olika ställen. Ibland kategoriseras något fel, men det är så marginellt fel så det gör inte så mycket på det stora hela.

 2. A says:

  He he… Du ÄR verkligen Lyxfällan + Arga snickaren i en. 😉

 3. NJ says:

  🙂
  Glada snickaren!!
  Jag kan hälsa till din blivande date att maten jag blev bjuden på var jätte god!!!! he he
  Du var en real gentleman ;)) och duktig på att laga mat…

  Någon quinna kommer att få sig en händig Karl på alla sätt o vis.. Kan både snickra o laga mat!!! Det e inte illa pinkat… 😉

  //master of the garden
  Ps.. Kan säga dig/er att just nu har jag inte älskat mitt yrke så mycket… Kallt, regnigt o grått.. Kämpigt o jobba 8tim/dag, 5dar/veckan.. Huj huj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: