Luktprover av panel

Panelbiten som jag haft i bilen luktar verkligen inte gott, huga. Den kommer från altanen och fönsterbytet jag gjorde när jag byggde nytt kök. Samtidigt så när man närmar sig husets entré så möts man ofta av en mögelliknande lukt och likaså på baksidan. Även när man sitter på altanen ibland så kan det kommer en sipp… Jag vet fortfarande inte om det är samma lukt utomhus som också slår in i huset eller ej. Jag tycker dock att det luktar mycket i huset och SÅ många ställen är det inte kvar o riva. Är det en luktkälla inomhus så måste den vara enorm för att orsaka en sådan lukt (svartmögelhärden i köksgolvet var ju 5 kvm, den orsakade en lukt som hette duga).

Är det panelen och asfaboarden dock så är det ju inte konstigt om det luktar mycket i hela huset, då slår ju lukten in i kåken från alla håll.

Så trött så jag håller på att bryta ihop, men innan jag gjorde kväll nu så gick jag på baksidan av huset och körde kofoten i en lockpanel och tittade/luktade. Det luktade ju inte gott direkt, men jag tyckte inte att det tvärstank heller. Samtidigt så är man ju utomhus också, lukten blir ju som utspädd av vinden osv. Jag hade dock hoppats på en mer ”AHA! Här är skiten!!”-känsla. Körde kofoten i en till lockpanel, men samma där, ingen sådan ”men fyfan!”-reaktion. Samtidigt om varje panel fäller lite lukt, det är kanske 50-talet bräder efter baksidan. Om det då kommer en liten vindpust som tar med sig lite av lukten från varje panelbit så kanske det är den jag känner.

Det som jag också var nyfiken på var om gubben som byggde kåken satt spikläkt och inte bara spikat panelen in i reglar eller asfaboarden, men jo, det var spikläkt.

Jag får chansa helt enkelt. Byta panel och se vad som händer. Det blir en dyr chansning, men vatusan.

Annonser

8 Responses to Luktprover av panel

 1. A says:

  Kan bli en riktigt dyr (och onödig) chansning. Du har ingen kompis med blodhundsnäsa som kan komma förbi och hjälpa dig sniffa?

  • Hjälper inte, lukten inomhus luktar inte som panelen gör där ute, men jag har inte så många områden kvar inomhus som kan fälla så mycket lukt. Annars målar jag om panelen och det är den som jävlas, så har jag kastat pengar i sjön ändå. Det är tryckt virke, det ska man inte ha i panel, så jag byter oavsett.

 2. SSV says:

  Har du tagit något luktprov från asfaboarden under panelen? Den brukar kunna suga i sig en hel del lukt också så det kan kanske vara läge att borra ut en provbit med dosborr etc för att vara säker på att du inte bygger in lukten bakom ny fin panel?

  • asfaboarden ryker också! det här högst troligt att den och i värsta fall även yttersta lagret av isolering är luktsmittad.

   • SSV says:

    Låter klokt! Vad är det bästa att ersätta asfaboarden med? Det är väl inte världens bästa byggmaterial eftersom den är rätt porös och suger i sig lukt rätt bra….

   • jag kommer att dra på duk bara, eller bara o bara, det är så många av de stora byggföretagen för idag.. en vindduk som stoppar vind o lite väta utifrån, men som släpper ut fukt innifrån. Beställde idag en duk som är hela hushöjden under midjan på kåken, så det blir riktigt lätt att sätta upp… häftpistol o sedan bara vandra runt hörnet, sedan är kåken skyddad i väntan på panel.

 3. Jenny says:

  Vi sätter utegips och duk under vår panel. Vi har levt med den enklare lösningen av annan gips och vindpapp och vet hur mycket den kostar i el om vintern…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: