Panelbyte

Har fokus på mitt jobb just nu, men kvällarna ägnas just nu åt tankeverksamhet. Det blir fasadbyte på kåken i sommar, stående Z-panel med vindduk/folie bakom, målat i ljusgrått med vita knutar och eventuellt mörkröda fönsterkarmar för att bryta med något mer färgglatt. Liggande panel passar inte på mitt hus, det är för litet och för lågt och ger bara en stugkänsla deluxe som jag vill bort ifrån. Ska bara bestämma mig för om jag ska köra 120 eller 140-bredd på panelen. Fick riktigt bra priser på panelen hos min lokala bygghandlare, ska kolla vad det kostar grundmålat dock och se om det är värt besparing i tid. Bygghandlarn är förbaskat trevlig får jag säga, han visade mig sitt privata gargage där de satt 120mm z-panel så jag fick se det live. Kände kanske lite smått dock, så jag tror 140 blir min stil.

Sprang på en plåtslagare idag hos bygghandlaren och diskuterade plåttaket på mitt burspråk. Trevlig kille från grannbyn, vi hade en bra dialog! Lutar mot att jag behåller nuvarande tak och målar om det (det har flagnat).

Ska bara lära mig nudå hur man byter panel och hur jag gör runt fönster med bleck o allt, sedan river vi… måste riva taksargen och taksprånget först, sedan river jag högersidan på kåken som har mest panel per kvm. Vettifan hur jag ska göra på baksidan av huset ovanpå burspråket, jag måste nog fan hyra en byggställning ändå. Kommer liksom inte åt skiten, får inte upp en stege där för burspråket är i vägen och till höger om burspråket har jag ju källartrappan, gahh… det är inte ”bara” att byta panel, det här blir ett hästjobb. Till helgen börjar jag riva både insida entrén/hallen och taksargen. Ska se om jag kan få tag på en traktor för jag får nog inte ens bort stentrappan ens med hjälp av 2-3 vänner trots att vi/dem är bodybuilders/styrkelyftare.

 

10 Responses to Panelbyte

 1. Jenny says:

  Du ska välja 140-panelen.
  Vi gjorde just fel här hos oss, och satte 120 panel istället för 140, nu när våra burspråk skall bytas ut (resten av kåken är tegel). Det ser… randigt ut. Ganska pluttigt och väldigt.. randigt. Ser betydligt mer gediget ut med 140 panelen.
  Ska ta kort imorgon på den riktiga panelen, så ska du få se skillnaderna (men du får kolla på Fejjan ;)).

  Vi går från sned fasad med påbyggd vit ram, till rak, ståendes panel med bara vita hörn. Grym skillnad och skitbra blir det 🙂

  Frågan är om du inte ska ta in nån som gör jobbet? En duktig snickare gör huset på max en vecka om du står för rivningen. Det KAN vara värt kronorna att få vara liiite ledig.

  • Har inte pengar till att ta in snickare tyvärr, bara färg+panel estimerar jag till 25000 kr och ungefär samma kostnad för taket i sommar.. så jag måste plocka loss 50000 kr från min lön 😦

   Jo jag upplevde att 120-panelen jag tittade på igår som för liten på bygghandlarens garage, dvs det blev för plottrigt och randigt. Jag gillar själv bredare plank, även om man kör med lockläkt och vanlig panel, så hellre bredare av allt. Det blir nog bra detta!

 2. A says:

  Jag kan f..n gissa mig till svaret på Jennys vettiga förslag om att hyra in en duktig snickare; KAN SJÄLV! 😉

  • Jenny says:

   Jag är också rädd att du har rätt… förhoppningsvis så kanske herr P kan nöja sig med att vara delaktig och inte helt ensam allena i det arbetet.
   Dessutom.. vem ska sköta trädgården, Flossy, måla burspråkstak, riva entre o ligga i utebadet o allt om han skall slita med panelen hela sommaren…

   • Jag ska försöka få hjälp med lite rivning och att sätta duk iaf, annars är det bara o offra fritiden nu o köra på. Det stora dilemmat blir om jag kommer orka/ha råd/hinna med att byta tak också. Andra sidan, skulle jag lyckas genomföra detta i sommar så har jag ett helt nytt hem nästa år och kan i lugn och ro fokusera på badrumsrenoveringen då.

  • Jag är så illa tvungen, som ensam på huset utan byggekonomi och med maxade huslån och femsiffriga boendekostnader/månaden, så måste jag ta pengarna från min lön. Nu behöver jag få fram 50 000 kr och har bara lyckats spara ihop hälften nu i vinter..

 3. Bua kärringen says:

  Bygghandlarn är fanimej inte trevlig! Han är den mest otrevliga människa jag har träffat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: