Fukt/Mögel/elak lukt

Jag har de senaste två månaderna ägnat nästan hela min fritid åt detta ämne. Att läsa på och lära.

Enligt siffror o statistik så är mellan 60-75% av alla hus på västkusten med krypgrund utsatta för fuktskador.

Huset jag köpt har en krypgrund (ca 40 kvm) och resten är tillbyggd källare på platta. Källaren har varit inredd. Anticimex har varit här 2009 och gjort en utredning pga elak lukt. Förhöjd fukthalt i krypgrunden och källare konstaterades och åtgärder vidtogs. I krypgrunden forslade man ut jord + gammalt sågspån som husägaren rivit ner o lämnat på backen. Sedan återfylldes krypgrunden med kapilärbrytande makadam. Plast täcktes över. En Corroventa 300TT installerades (sorptionsavfuktare) med spirorör över hela krypgrunden samt källare. Skiten snurrar o drar duktigt med el. Samtliga kattgluggar mm är isolerade och tätade med fogskum.

Under besiktningen var det torrt och fint i krypgrunden och ingen förhöjd fuktkvot. Källaren är numera en kallkällare och all inredning är utriven. Det finns en tvättstuga i klinkers/kakel enbart. Temperaturen just nu är 13 grader i den oisolerade källaren utan uppvärmning.

Vad som inte framgick under visningarna var dock den elaka lukt huset besitter. Under besiktningen framkom det och besiktningsmannen var 99% säker på att lukten slår in i huset från isoleringen i golvbjälklaget.

Efter 1,5 vecka i huset nu kan jag konstatera att farstun orsakar astma och där är lukten syrlig/kemisk till max. Jag behöver bara gå in i farstun och ta ett djupt andetag för att känna hur luftrören stramar åt. Mot köket ändras lukten och blir mer jordig/gammal, men är fortfarande tung. I övriga huset planar lukten ut och är inte lika påtalig, men den finns där i bakgrunden. Kläder suger åt sig jordlukt på 24 timmar, framför allt i farstun, köket och sovrum 1.

Jag har ägnat åtskilliga timmar nu i krypgrunden mm och trimmat upp Corroventan till max för att se om undertrycket kan hjälpa, utan resultat. Åtgärder finns nu i plan och bloggen kommer löpande uppdatera motattacker mot lukten.

Annonser

7 Responses to Fukt/Mögel/elak lukt

 1. Andreas says:

  Hej!
  Har haft problem med ”elak lukt” i huset vi köpte för ca 5 år sedan. Var en jobbig tid mentalt innan man visste vilka åtgärd man skulle ta till. Huset har mekanisk frånluft men hade ingen tillluft vilket är galet eftersom man efterstävar undertryck. Undertrycket suger ju även in oönskad lukt från t.ex krypgrund. Mina åtgärder har varit att ta upp fler hål i väggarna för tillluftsventiler 1st/25m2. Installerat sorptionsavfuktare Acetec PD-250. Undertrycket från var för dåligt för min krypgrund som är på ca 100 m3. Undertrycket gav från sorptionsavfuktaren ca 54m3.
  Så jag installerade en extern fläkt (Fresh TT) som ger en omsättning på ca 180m3, detta gav resultat direkt. Nu när jag inte får upp ”elak lukt” i huset längre så kan jag konsentrera mig på att rena luft i huset med luftrenare jag köpt.
  Hoppas detta kan vara till någon hjälp.
  MVH Andreas

  • Bra tips Andreas, tack för att du delar med dig! Vilken luftrenare har du köpt? Jag upplever mer lukt igår/idag då jag slarvade med att täta luckan vid krypgrunden. Så jag börjar mer o mer tro att det handlar om just att den elaka lukten sitter verkligen i golvbjälklaget. Jag får ta ett race i helgen o börja byta isoleringen. Tack för din input!

   • Andreas says:

    Hej!
    Min luftrenare heter Airsteril och är köpt på http://www.lfs-web.se.
    Detta är ett seriöst företag som jobbar men denna typ av problem, som mögel m.m. Om du tätar krypgrunden och sätter
    in en fläkt (som min t.ex Fresh TT ca 800kr, finns på cheapy bl.a) innan du gör något annat så borde du känna skillnaden.Jag
    slapp byta isoleringen. Täta även skarva mellan väggar och golv under golvlisterna, eftersom fläkten är stark så kommer den annars drar ner bostadsluften också.

    MVH
    Andreas

   • Tjo Andreas, jag har faktiskt varit i kontakt med dem flertalet gånger och de ringde upp mig idag också. Fick ytterligare råd och tips och la en beställning på en ozonpryttel dessutom. Gillar verkligen att de inte försökte pracka på mig något, utan det var helt och hållet min egen förfrågan. Sådant gillar jag!

 2. Pingback: Anticimex på besök. | Glada Snickaren

 3. Hej Glada Snickaren! Jag sitter här och nattsuddar lite efter att ha lagt ut en ny sida om krypgrund och skorstensfundament. Letade lite på Google och fann din blogg. Hoppas nu att du får bukt med lukten! Har själv nyligen bytt 1,3 meter rötad syll där en betongtrappa tidigare byggts upp mot grundmuren på ett felaktigt sätt. Syllen luktade inte gott vilket kunde kännas in i huset. Nu efter att syllen är borta kommer det endast ibland några små duster av unket i ett litet rum. Det är isoleringen ovanför i väggen som måste bytas. Man kan också blåsa in ozon för att få bort lukten men tokfransarna som bodde här innan hade just där (men ingen annanstans) satt byggplasten mot den kalla sidan av väggen så det måste ändå ändras. Viss lukt från impregnerat virke kan dock vara envisare att få bort. Krypgrund är bra när den fungerar ur fukthänseende!

  • Tjo Jerker!
   Vi har pratat i telefon om mina problem faktiskt för ett tag sedan och jag har fått en del tips av dig. Dessutom köpte jag en Airsteril av dig för en månad sedan. De åtgärder jag tar just nu är att byta all isolering och blindbotten i krypgrunden och samtidigt ozonbehandlar jag hela tiden både inomhus och i krypgrunden. Jag har hittat cuprinolbehandlade syllar dessvärre, men det kan vara så att jag har tur. Fukten i denna krypgrund stoppades i ett rätt så tidigt skede, så med en stor portion tur så är inte syllarna elaka. I takt med att jag får bort luktsmittad isolering, så tror och hoppas jag att jag får bukt med lukten i kåken. Jag hittade även en enorm mögelhärd under golvet i kök/sovrum från en vattenläcka, ca 3-4 kvadrat svartmögel. Jag tycker mig känna att kläderna luktar mindre nu i varje fall och hoppas det går åt rätt håll, men vi får se. Förre ägaren har använt tryckt virke till all fasadpanel dessutom, så jag har flera olika tänkbara luktkällor. Får byta en del i taget och se när jag når en dräglig nivå. Jag ska länka till er sida från min blogg då jag tycker ni ger sjukt god service och har bra kunskap på området!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: