Köpprocessen

Sommaren 2009 gick jag in för att skaffa en sommarstuga. Tanken var att behålla min lägenhet i Mölndal och ha en sommarstuga med båtplats vid havet. Efter ett antal visningar och rundturer, insåg jag att det skulle bli ohållbart för mig som ensamstående att både ta bostadslån för en sommarstuga för 2 miljoner kr och dessutom sitta med en lägenhet.

2010 gick jag istället inför att ändra mitt huvudboende. Jag satte fokus på Härryda kommun då det är nära/lättpendlat till mitt arbete och då jag dessutom har en del kollegor boendes i omgivningarna. Jag har även ett antal vänner i Borås.

Jag var på 2-3 husvisningar då jag hittade ett hus granne med en kollega. Ett äldre par bodde där och huset var i renoveringsbehov, men jag kände på mig att det kunde finnas potential med huset. Jag fick tips om en mycket bra besiktningsman och tog dit honom för att få expertutlåtande. Det visade sig att huset hade rejäla sättningar, behövde totalrenoveras i stommen, golvbjälklaget hade rasat ner i krypgrunden och luftfuktigheten var närmare 100% på klipporna i krypgrunden (i ficklampssken såg man kondens/vattendroppar fulla klipporna). Inte nog med det, när vi gick upp på altanen för yttre ockulärbesiktning så brakade det plötsligt till och hela altanen rasade.

Här rasade altanen:

Under altanen, fotot är taget med vinklad kamera, så allt har rasat ner på berget:

Detta är taget från krypgrunden på samma hus, golvbjälklaget har ruttnat och ramlat in:

Besiktningsmannen sa att han aldrig någonsin under sina nästan 50 år som besiktningsman upplevt något liknande. Huset var i kopiöst dåligt skick. Det gav mig en duktig näsbränna och duvning dock. Resten av sommaren spenderade jag enormt mycket tid med att bara åka runt på husvisningar och ”lära känna hus”. Jag var på mellan 25-30 visningar. Jag gav mig också in i budgivningar o vann ett par budgivningar mot min förvåning, men drog mig ur då det inte kändes rätt. Jag besökte hus där folk rökt inomhus (till salu fortfarande, ingen verkar orka ta i saneringen), dåligt underhållna hus, områden med tråkiga grannar (jag lärde mig att man bör hälsa på grannarna på visningarna) mm.

Sedan hittade jag det här huset. Det kändes bara så rätt. Dessvärre kan jag vara tjurig, så har jag fått en bra första magkänsla så kan den köra över alla andra känslor under resans gång, men jag siktade in mig på detta hus. Första visningen var det nästan 20 bilar på den fria visningen och andra visningen var det minst 5-6 par på just min bokade visningstid. Jag trodde aldrig jag skulle få huset, men det fick jag.

Huvudargumentet från de som gav sig var att det var små rum, dålig planlösning.

Själva husköpet i sig gick egentligen nog rätt så smärtfritt via mäklare osv, men det är ändå fasiken så mkt o tänka på. Bara pantbrev och lagfart kostade mig närmare 60 papp kontant som banken vägrade stå för. Uff. Septembers räkningar landade på över 100 lök tack vare husköpet. Tänk på det om ni köper hus, eller flyttar överlag. Det kostar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: